17 Ocak 2017 Salı

Sabiha Çan Süs Eşyaları Kolleksiyonu Evi

Sabiha Çan Biga Süs Eşyaları Koleksiyonu Evi

Bu yazı FARUK KAPLAN tarafından 2011’de hazırlanmıştır.
Bayramyeri Mevkii’nden Bademlik Yokuşu’nu tırmanırken, Dumlupınar İlköğretim Okulu karşısında küçük yokuşlu bir sokakta bulunan birkaç eski ve estetik ev dikkatimi çekiyor. Daha sonra sözkonusu evin sahibi Sabiha Çan’ın âret kardeşi (ahretlik) olan Hilmiye Fıstıkçı’nın kızı olduğunu öğrendiğim hanımefendi:
“Bakın bu evi çekin bu evin içi çok güzel.” diyerek evin zilini çalıyor ve çekim yapacağımı söylüyor ev sahibine.
Evin içine girdiğimde müthiş bir koleksiyon ve etrafına pozitif enerji saçan Sabiha Çan ve misafirleriyle karşılaşıyorum. Bana evin tüm detaylarını adım adım gösteriyorlar, evin girişinden en uç noktasına kadar tüm noktalar yılların vermiş olduğu birikimlerle oluşturulmuş süs eşyaları koleksiyonu ile kaplanmış.
Bu güzel koleksiyonun sahibi Sabiha Çan, 21 yıl önce (1980) eşini trafik kazasında kaybettikten sonra, Çınarlı Sokak 7 No’lu iki katlı müstakil evi kiralıyor. Kendisinin bana vermiş olduğu bilgiye göre evin 150 yıllık bir tarihe sahip olduğunu söylüyor. Evin asıl sahipleri Almanya’da olup, Sabiha Hanımefendi her ay banka aracılığıyla kirasını yatırmaktadır, fakat; işin ilginç yanı ev sahiplerinin kim olduğunu da bilmemektedir.
Yirmi bir yıl boyunca, çocuklarını evlendirirken verilen çeyizlikler, torunlarını sünnet ettirirken kullanılan hediyeliklerle birlikte Biga’dan ve ülkemizin çeşitli yerlerinden süs eşyalarını biriktiriyor ve bir kısmını da kendi çabalarıyla oluşturuyor.
Evin giriş katında bir oda, bir mutfak ve genişçe bir giriş bulunmakta olup, üst kata çıkan merdivenlerde de yine süs eşyaları niteliğindeki terlikler bulunmaktadır. Evin üst katında ise biri yatak odası dekoru ile süslenmiş üç oda bulunmaktadır. Kapılar ve tavanlar eski usül ahşaptan oluşmaktadır.
Aslen Biga’nın Gündoğdu (Karantı) Köyü’nden Bulgaristan Muhaciri olan Sabiha Çan, hac vazifesini yapmakta iken yakınları tarafından büyük bir koleksiyon da çöpe atılmış olmasına rağmen tüm odaları ve duvarları kaplayan koleksiyon tekrar oluşturuluyor.
Sabiha Çan Hanımefendi 66 yaşında (1945 doğumlu), evinden misafiri eksik olmuyor, etrafa pozitif enerji saçıyor ve koleksiyonunu zenginleştirmeye devam ediyor.




























































































































































































































































0 Yorum:

Yorum Gönder

Reklam

Popüler Yayınlar

Recent Posts