3 Mart 2017 Cuma

Biga'da Ne Yenir?

Biga Merkez’de ne yenir belki de Biga hakkında en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Öncelikle belirtelim Biga'da yemek deyince ilk akla gelen köftedir. Tatlı deyince peynir tatlısı ve peynir helvasıdır. Bunun yanında; paça çorbası, cevizli lokumu, son yıllarda trend olan tavuk döneri, Karabiga, Kemer ve Aksaz sahillerinde balık (özellikle sardalye) de harika lezzetlerimizdendir.  Şimdi ben FARUK KAPLAN olarak Biga'daki lezzetleri tatmanız için aşama aşama tavsiyeler yazacağım:

1- Öncelikle ana yemeğe geçmeden bir çorba keyfine ne dersiniz? İşte bunun için Biga’ya has Paça Çorbası size hitap etmektedir. Bunu basit bir çorba olarak algılamayın, bir tadına bakın Biga’nın paça çorbasının farkını göreceksiniz. BİGA PAÇA ÇORBASI İÇİN TIKLAYINIZ!!

 2- Gelelim ana menüye işte burada köfte var. Köfte zaten her yerde var da demeyin , Biga’nın köftesinin denginin olmadığını da göreceksiniz. Biga köftesinin eşsiz lezzeti Biga etinin kalitesinden kaynaklanmaktadır. Biga eti dışarıda ancak İstanbul’un lüks et satış merkezlerinde satılmaktadır. Not: Biga Köftesi’nin kalitesini ve standardını korumak amacıyla patent hakkı Tarzan Köfte’nin sahipleri Metin Tatlı ve Adnan Tatlı Beyler’de olup lezzeti tadabileceğiniz çok sayıda köfte salonları ilçemizde mevcuttur. BİGA KÖFTESİ İÇİN TIKLAYINIZ!!!

 3- Ana menünün yanında Biga yoğurdunu yemeden geçmeyiniz. Farkını tadanlar bilir. BİGA YOĞURDU İÇİN TIKLAYINIZ!!!

 4- Bunun üzerine bir de tatlı iyi gider sanırım bunun için de Biga Peynir Tatlısı tam ağzınıza layık. Kemalpaşa tatlısı ile karıştırmayın çok daha farklı bir lezzet olduğunu yine göreceksiniz. BİGA PEYNİR TATLISI İÇİN TIKLAYINIZ!!!

 5- Biga’da bulabileceğiniz başka lezzet de peynir helvasıdır. Çanakkalenin diğer ilçelerinde de yapılan helvanın en iyi yapıldığı yerlerden biri de Biga’dır. Biga’da koyun sütü zamanında taze olarak satışa sunulan tatlı Çanakkale ve diğer ilçelerde fırınlanmış olarak satılmaktadır. BİGA PEYNİR HELVASI İÇİN TIKLAYINIZ!!!

 6- Gelelim Biga’dan ayrılırken ne hediye ile gideceğinize onun için de yine lezzetine doyum olmayan cevizli lokumumuzu hiç çekinmeden alabilirsiniz. cevizlerin taze olmasına dikkat ederek bu eşsiz lezzetin farkına varacaksınız. Bütün bunları abartı olarak algılayabilirsiniz. Fakat bu lezzetleri tattığınızda hiç de abartmadığımızı hatta eksik bile yazdığımızı fark edeceksiniz. Afiyet Olsun. BİGA CEVİZLİ LOKUMU İÇİN TIKLAYINIZ!!! 

 7- Yukarıda saydığımız menüye alternatif olarak yiyebileceğiniz Biga Tavuk Döneri, 90’lı yıllarla birlikte oluşmaya başlayan bir kültür olmuş fakat ülke genelinin aksine tad kalitesi olarak çok daha lezzetli kıvama gelmiştir. Tatmadan farkını fark edemezsiniz. BİGA TAVUK DÖNERİ İÇİN TIKLAYINIZ!!!

8- Biga'da yetişen dana eti Türkiye'nin en iyi etidir. BİGA ETİ İÇİN TIKLAYINIZ!!!

9- Karabiga, Aksaz ve Kemer Sahillerinde balık keyfi de bambaşkadır. Özellikle sardalye bu yörenin hamsisi olarak adlandırılır.

10- Bunun dışında, Biga Domatesi, Koruoba Köyü Kavunu, Selvi Köyü'nün meşhur acı biberi, Doğancı Köyü'nün kürze yemeği... Çerkes, Pomak, Muhacir, manav, Yörük, Boşnak, Arnavut kültürlerine has yöresel lezzetler de ayrıca zenginliğimizdir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Reklam

Popüler Yayınlar

Recent Posts